Visitkort

Benämning: Det engelska ordet för visitkort är businesscard eller rakt  översatt affärskort. M.a.o. en viktig detalj i strävan att finna samarbetspartner eller kunder. Ditt kort är ofta det första Du lämnar till kunden och det är lika ofta det som kunden har kvar efter ert möte. Visitkortet skall således fungera som Ditt ansikte utåt vid presentation och sedan som Ditt substitut efter ert möte och tiden fram tills nästa gång ni ses. Mycket kan inträffa under den tiden...

Papper: Val av papper är en av de mest viktiga och ofta bortglömd detalj i framställan av denna presentationsprodukt.
Det absolut vanligaste valet är 240 gr vit elfenbenskartong eller dyligt.
Lika vanligt för de som vill ha litet "snyggare" papper är ett med struktur. Fram tills idag blev det oftast 225 gr Colorit linnepressat.
Ett papper som kan beskrivas ha korslagt fiber likt tyg.
Produktutvecklingen på papper har de senaste 5 åren rusat iväg i takt med ett större medvetande och ökad efterfrågan på egenartade sorter från kundens sida. Det räcker inte alltid med ett visitkort som alla andras utan man vill utmärka sig.
Elfenbenskartongen och det linnepressade papperet tillhör de billigaste av den enkla anledningen att det säljs bäst / oftast. Cyklus, det miljövänliga alternativet bestående av returpapper, kom på några få år att placera sig som nästan lika billigt och det kan man väl tacka miljötänkandet hos kunderna för.
Dyrare och / eller snyggare pappers sorter kan vara; Rives, Countryside, Conqueror, Sweden Bond eller Svecia Antiqua. Dessa kostar upp till 10 ggr mer än t.ex. Elfenbenskartongen.

Tryck: Färgtillsättningen som gör produkten. Trycka kan man göra på en mängd olika sätt. Från början fanns Gutenberg och boktryckkonsten med blysättning. Idag finns den kvar men också andra metoder såsom arkoffset eller rulloffset, digitalpress, relief, prägling samt foliering för att nämna några.
Val av metod åligger lämpligast tryckeriet men det baseras oftast på antalet visitkort. Relief, prägling och foliering kanske mer räknas som effekter än metoder dock kräver dessa egna metoder i framställningen.
Vill Du ha 200 ex visitkort bör ett boktryckeri med en "vinge" producera medan 2000 ex fördelaktigare görs i "offsetkärran".
Anledningen är initialkostnaden samt sedan tryckkostnaden.
"Vingen" startas billigt men går för långsamt i längden. Offsetkärran startar dyrare p.g.a. plåt, film och inställningar men kör snabbare i längden.
Riktigt stora upplagor körs i rulloffset typ tidningstryck.
Antal färger avgör naturligtvis också av den enkla anledningen att tryckpressar byggs för antingen 1,2 ,4  eller fler färger samtidigt.

Format:
Standardformatet är 92 x 55 mm men den tenderar att minska i takt med kreditkorts användandet. Man vill standardisera formaten. Ett så kallat stående kort hör till ovanligheten då kortet oftast sparas i pärmar för visitkort med liggande fickor.

Beställ visitkort här

Tillbaka till PlusPrint
Tillbaka till PlusPrints lilla bruna